De tweede jaarstudenten van de opleiding Vitaliteitsmanagement & Toerisme van de Hogeschool Zeeland werken op dit moment samen met eve& aan een opdracht voor de City Manager van Middelburg.
Samen bedenken zij aan de hand van gegeven thema’s unieke acties waarmee zij op de eerst zondag van de maand meer bezoekers naar de Zeeuwse hoofdstad trekken en zowel de kunst en cultuurroute als de winkeliers hiermee hun voordeel kunnen doen. Onlangs waren zij te gast bij Lia en Bert Hector van Galerie T op de Vismarkt in Middelburg

Veel toeristische attracties en/of gebieden staan onder druk. Op sommige plaatsen komen niet voldoende bezoekers en op weer andere bestemmingen komen juist wel massa’s mensen af, zij het slechts op piekmomenten, bijvoorbeeld tijdens speciale evenementen. Denk aan de Nijmeegse Vierdaagse of wat kleinschaliger: de plaatselijke braderie. Zulke piekbelastingen vergen een enorme organisatie.

Wanneer er ergens te weinig bezoekers komen, zal men logischerwijs proberen meer bezoekers te trekken. Dit kan bijvoorbeeld door meer aansprekende activiteiten te gaan aanbieden. Ook kan men proberen meer bezoekers te trekken door gerichte marketingactiviteiten. Ter voorkoming van een te grote piekbelasting kan het spreiden van activiteiten over een jaar een oplossing bieden. Als dit goed gebeurt, zou dit een meer evenwichtige verdeling van bezoekers over een jaar kunnen betekenen en zou zelfs het totale aantal bezoekers van één bestemming over een heel jaar kunnen stijgen.

Het gemeentebestuur van de stad Middelburg wil graag een grotere spreiding van het aantal bezoekers in een jaar en tegelijkertijd ook meer bezoekers naar zijn binnenstad trekken. Wat betreft funshoppen, de populairste vrijetijdsactiviteit van nu, heeft er de afgelopen jaren een duidelijke verschuiving plaatsgevonden van de donderdagavond naar de zondag. Derhalve wordt de aandacht vooral gericht op de koopzondagen die elke eerste zondag van de maand plaatsvinden. Tot op heden zijn deze nog geen doorslaand succes en bieden ze nog niet de gewenste beleving; niet alle middenstanders in de binnenstad doen mee, dus blijft een aantal winkels gesloten en er komen ook nog niet heel veel mensen op af, een mooi voorbeeld van een kip-ei probleem. Daar komt nog bij dat de bestaande kunst- en cultuurroute in de binnenstad nog geen doorslaand succes is; deze zou nieuw leven moeten worden ingeblazen.

Het gemeentebestuur heeft nu het plan opgevat om de koopzondagen, met name die buiten het hoogseizoen vallen, attractiever te maken, zowel voor de lokale bevolking als voor toeristen. Overal in de binnenstad zou wat te doen moeten zijn. Verspreid door de stad zouden evenementen en activiteiten moeten gaan plaatsvinden, waarbij elke maandelijkse koopzondag een eigen thema krijgt. De bedoeling is dat de Middelburgse middenstanders hierin ook een rol spelen en dat de eerder genoemde kunst- en cultuurroute eveneens een rol hierin gaat spelen. Dit alles natuurlijk om de Middelburgse binnenstad populairder en attractiever te maken en zo meer bezoekers (zowel plaatselijke bevolking als toeristen, zoals dagjesmensen of citytrippers) te trekken.